Infraroodpanelen in jouw omgeving

Een eigen zon in huis, dat klinkt verleidelijk. Dat kan met infraroodpanelen. Maar hoe zou dat in zijn werk gaan? Gebruik je die naast of in plaats van de centrale verwarming? Waar hang je zo’n paneel op? Hoe hang je ze op?

Inleiding

Voor de verwarming van ruimten zijn veel systemen beschikbaar. Traditioneel zien we vaak een gasgestookte ketel met radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Echter, we constateren steeds meer alternatieve verwarmingsmethoden zoals elektrische infraroodpanelen die goed passen bij energiezuinige gebouwen.

De eisen aan de isolatie van gebouwen en een betere luchtdichtheid nemen toe. Dus worden de benodigde vermogens kleiner. Daarnaast is een gasaansluiting niet meer wettelijk verplicht. Dit biedt veel ruimte voor all-electric  verwarmingssystemen. Deze worden ook steeds meer toegepast.

Een gasgestookte ketel is vaak te vervangen door bijvoorbeeld een warmtepomp, maar er zijn ook andere systemen die elektriciteit omzetten in warmte, zoals elektrische infraroodpanelen.

Elektrische infraroodpanelen zijn toe te passen als hoofdverwarming (per vertrek) en zijn toe te passen bij een lage warmtevraag of incidenteel gebruik van de ruimte. De warmte wordt in het vertrek opgewekt en per vertrek geregeld.
Bij stralingsverwarming is het comfort in de ruimte niet op alle plaatsen gelijk. Dit is afhankelijk van de afstand tot de panelen.

Daarnaast is bijverwarming ook mogelijk met infraroodpanelen. De centrale verwarming verwarmt het vertrek tot een basisniveau. Het elektrische infraroodpaneel verhoogt het comfort op de plaats waar dat gewenst is, bijvoorbeeld in een zithoek.

Infraroodpanelen

Elektrische infraroodverwarming is in opkomst. Infraroodpanelen (IR-panelen) zetten elektriciteit om in stralingswarmte. Anders dan een cv-systeem met radiatoren, verwarmen de panelen niet de lucht, maar de objecten (en personen) die in het stralingsbereik staan. De warmte van een paneel is hierdoor direct voelbaar. vergelijkbaar met wanneer je in de winter in het zonnetje loopt. Zodra je van het paneel wegloopt, voel je de warmte niet meer. De  infraroodpanelen kunnen aan het plafond of aan de muur worden bevestigd.

Het eerlijke verhaal!

Verwarmen met elektriciteit is gemiddeld duurder dan met gas!

Sommige webwinkels prijzen infraroodpanelen aan als "energiebesparend" of "het beste alternatief voor gas". Nu is het natuurlijk zo: als je overstapt op stroom verbruik je minder gas. Maar ben je daarmee ook goedkoper uit?
Om maar met de deur in huis te vallen: verwarmen met elektriciteit is gemiddeld duurder dan met gas! Ja, de prijs van een kuub (m3) gas is hoger dan die van een kilowattuur (kWh) stroom. Maar om dezelfde hoeveelheid warmte te maken als met 1 m3 gas, heb je ongeveer 9 kWh elektriciteit nodig. Daardoor ben je duurder uit.

REKENVOORBEELD:

Stel; op een winterdag gebruik je 10m3 gas om je huis te verwarmen. Bij een gasprijs van € 2,78 per m3 gas betaal je dus: 10x € 2,78 = € 27,80. 

Om diezelfde hoeveelheid warmte te maken met elektriciteit, heb je 90kWh nodig (9kWh = 1m3 gas). Bij een gemiddelde prijs per kWh van € 0,66 betaal je dan 90 x € 0,66 = € 59,40.

Toch kun je veel energie (dus ook veel geld) besparen met infrarood panelen!

Hoe dan? Door alleen daar te verwarmen waar, wanneer en zolang dat nodig is! Als je in de badkamer bent, ben je niet in de woonkamer. Als je buiten de deur bent, ben je niet aanwezig.

Stel: iemand staat 's morgens om 6:30uur op en is een 20 minuten in de badkamer. Het paneel gaat dan om ca. 6:25uur middels een timer aan zodat als de persoon om 6:30uur in de badkamer stapt, het behaaglijk is op de gewenste plek in de badkamer. Om 7:00uur gaat het paneel weer uit waarmee het paneel 35 minuten aan geweest. De rest van de dag hoeft de badkamer niet verwarmt te worden en pas 's avonds is er weer een vergelijkbare situatie. 

REKENVOORBEELD:

Stel: je draait de radiator in de badkamer dicht. In plaats daarvan gebruik je een infrarood paneel. Zo bespaar je 50m3 gas per jaar, maar gebruikt 100kWh stroom extra. Met de gemiddelde energieprijzen van oktober 2022 daalt je energierekening met € 73,00 per jaar. En dit is alleen nog maar voor een gemiddelde badkamer!

Ander voorbeeld: een winkelier zet de temperatuur in zijn supermarkt 2°C lager. Het winkelend publiek zal hier weinig van merken omdat zij in beweging zijn en in verhouding vrij kort in de winkel zijn. Boven de kassamederwerker wordt dan een infrarood paneel geplaatst welke pas aan gaat op het moment dat de kassa 'open' gaat. Sluit de kassa weer gaat ook het paneel weer uit. De winkelier bespaart hierdoor op zijn energierekening en verbruikt bij de kassa's alleen extra stroom op het moment dat het nodig is.

Hetzelfde kan ook voor kantoorplekken; alleen verwarmen wanneer iemand op de werkplek aanwezig is!

Het gedrag van de gebruiker van de ruimte is bepalend voor de energiebesparing waardoor met infrarood verwarming hierdoor grote besparingen zijn te behalen.

Proefondervindelijk staat vast dat door infrarood verwarming een 2-3°C lagere luchttemperatuur eenzelfde behaaglijkheid wordt ervaren. Door de lagere luchttemperatuur zullen de energieverliezen naar buiten met ca. 20% worden verminderd.

Infraroodverwarming thuis

We zetten thuis allemaal wel eens de verwarming heel erg hoog omdat we het maar niet lekker warm krijgen in huis. De lucht wordt droog en wanneer u heel even de deur uitgaat en terugkomt merkt u pas hoe heet de lucht is geworden. Dat is niet prettig, maar het blijkt vaak de enige optie wanneer u warm wilt zitten. Met TeploCeramic infraroodpanelen is het niet langer nodig om de hele ruimte te verwarmen om het zelf lekker warm en comfortabel te hebben. 

Infraroodverwarming op het werk

Als ondernemer wilt u graag een omgeving creëren waarin uw personeel zich goed voelt en goed kan functioneren. Hetzelfde geldt wanneer u als bedrijf of instelling te maken heeft met klanten en cliënten. Het is belangrijk om een (werk) klimaat te creëren waarbij iedereen zich prettig en comfortabel voelt. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want iedereen vindt iets anders prettig en de meeste verwarmingssystemen worden centraal geregeld. De infraroodpanelen van TeploCeramic verwarmen heel gericht alleen daar en wanneer het nodig is en zijn individueel bedienbaar.

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Met zone verwarming bespaar je energie

Er zijn twee manieren waarop je infraroodverwarming kunt toepassen in jouw omgeving. Je kunt alle verwarmingen compleet vervangen door de infraroodpanelen, waardoor deze de hoofdverwarming wordt. Maar ook kun je de panelen gebruiken als bijverwarming. Dit is wanneer je een infrarood paneel gebruikt naast de gewone verwarming die al aanwezig is. De infraroodverwarming verwarmt de voorwerpen in de directe omgeving, maar ook de personen in de ruimte. Hierdoor kan je de kamertemperatuur, geregeld door de centrale verwarming, tot wel drie graden Celsius kouder instellen. Door de directe straling van de warmtepanelen is je warmtebeleving toch comfortabel.

Op deze manier bespaar je op gasverbruik, en doordat de infraroodverwarming alleen aan hoeft te staan wanneer je in de buurt bent kan het stroomverbruik hiervan heel zuinig zijn. Doordat je de verwarmingspanelen alleen ophangt op de plekken waar je vaak bent, zoals bijvoorbeeld de werkplek, de zithoek of de keuken, kan je deze manier van verwarmen bekijken als zoneverwarming. Je verwarmt dus niet je hele huis door middel van infrarood, maar alleen bepaalde zones.

IR-panelen zijn vooral geschikt als bijverwarming!

IR-panelen worden vooral ingezet als bijverwarming in ruimtes waar maar een beperkt deel van de tijd warmtebehoefte is, zoals een badkamer of zolder. Of in een ruimte zonder radiatoren. De panelen kunnen ook worden gebruikt als hoofdverwarming, waarbij ze zorgen voor de verwarming van de hele woning. Om het elektriciteitsverbruik te beperken, is hiervoor wel een zeer goede isolatie nodig (hierbij te denken aan een nieuwbouw pand vanaf 2022). De infraroodpanelen kunnen niet voorzien in de warmtapwatervraag. Hiervoor is een aparte boiler nodig.

Verwarmen op gas volledig en duurzaam vervangen

Om infraroodpanelen als hoofdverwarming te gebruiken komt er wat meer bij kijken. Bijvoorbeeld een goede berekening van hoeveel vermogen en hoeveel infrarood panelen er nodig zijn, op welke plekken je het beste een paneel kan plaatsen en het huis / pand moet zeer goed geïsoleerd zijn. Bij een slecht geïsoleerd huis / pand zal er alsnog veel stralingswarmte verloren gaan via de ramen, muren en vloeren. Hierdoor kost het meer energie om de temperatuur behaaglijk te houden. Wanneer er een goede isolatie is en je bijvoorbeeld zelf veel stroom opwekt door middel van zonnepanelen, kan je infraroodverwarming goed als hoofdverwarming inzetten. Je kunt dan het verwarmen op gas volledig en duurzaam vervangen door infraroodpanelen.

Bij het kiezen voor infraroodverwarming voor jouw huis / pand moet je dus eerst nagaan wat jouw doel van het verwarmen met infraroodpanelen is. Wil je het gebruiken als zoneverwarming, naast de verwarming die je al in huis cq. het pand  hebt? Of wil je je ‘oude’ verwarming compleet vervangen door infraroodpanelen? In het laatste geval is het belangrijk dat je een goede berekening maakt van hoeveel panelen je nodig hebt. 

Voor welke ruime is een infrarood paneel geschikt

Infrarood verwarmingspanelen zijn geschikt voor geïsoleerde ruimten met een plafondhoogte tot maximaal 3m. Een infraroodpaneel wordt veel gebruikt in een woning, kantoor, praktijd, woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken, werkkamer, wachtruimte, receptie, etc.

Gebruik het daar waar nodig

Als je het verwarmingsvraagstuk per ruimte bekijkt is infraroodverwarming vooral van waarde in ruimtes van het huis waar je niet vaak of niet lang bent. In de badkamer spendeer je gemiddeld twee keer per dag een half uur, maar in die tijd moet het wel een behaaglijke temperatuur zijn. De verwarming zet je dus waarschijnlijk wel aan, maar doordat de lucht eerst moet opwarmen duurt het langer om de ruimte te verwarmen dan dat je er bent. Hartstikke zonde! Infrarood verwarming is dan echt een uitkomst in de badkamer. Doordat de panelen directe warmte afgeven hoeven ze alleen aan te staan wanneer je er bent. Dit is heel makkelijk te regelen door middel van een timer of een app op je telefoon. Hierdoor bespaar je kosten en energie. 

Andere ruimtes waarbij je vaak de hele ruimte – eigenlijk zinloos – verwarmt is het kantoor, de studeerkamer, de hobbykamer of garage. In deze ruimtes spendeer je weliswaar meer tijd dan in de badkamer, maar je zit of staat vaak maar op één plek. Door infraroodverwarming te gebruiken verwarm je alleen daar waar je bent en hoeft niet de hele ruimte eerst op te warmen. Ook dit bespaart kosten en energie, zonder dat je in hoeft te leveren op comfort.

Voorbeelden van toepassingen met incidenteel gebruik of beperkte gebruiksduur:
■ Badkamer - Met een infraroodpaneel is de badkamer snel te verwarmen op de momenten dat je er bent. De gewone radiator zorgt voor een minimale temperatuur zodat de ruimte niet te koud wordt. Als je in de badkamer bent, zet
je het infraroodpaneel aan;
■ Werkkamer -Je kan een infraroodpaneel gebruiken om een (werk)kamer waar je even of een paar uur bent, te verwarmen;
■ Slaapkamer - Veel mensen verwarmen in de praktijk hun slaapkamer niet tot nauwelijks. Op die momenten dat men dan toch wil verwarmen (bijvoorbeeld in geval van ziekte, of spelende kinderen), kan met een infraroodverwarming snel een comfortabel klimaat worden gegenereerd.


Voorbeelden van mogelijke toepassingen van bijverwarming:
■ Zithoek - Men kan een elektrisch infraroodpaneel gebruiken als aanvullende verwarming in de zithoek. De thermostaat van de verwarming van de ruimte is dan wat lager in te stellen. Toch heb je het aangenaam warm door het infraroodpaneel;
■ Kassa/Receptiebalie - Plaatselijk kan het comfort in een receptie verhoogd worden zonder dat de hele ruimte verwarmd hoeft te worden. Dit kan ook goed toegepast worden bij bijvoorbeeld een kassa.

Wand, plafond of systeemplafond

Infraroodverwarmingen bevestig je meestal aan de muur of aan het plafond. Anders dan bij traditionele verwarmingen is de plaatsing van infraroodpanelen op de muur wat hoger. Dit is omdat de locatie van ‘gewone’ verwarmingen vaak geblokkeerd wordt door banken of tafels. Bij convectieverwarming maakt dit niet uit: de warme lucht stijgt en verplaatst zich door de ruimte. Maar infraroodverwarming verwarmt alleen de objecten die in het bereik van het paneel staan. Als er dus een bank voor het paneel staat wordt alleen de bank opgewarmd, verder niets. Het is dus belangrijk om de panelen zo vrijstaand mogelijk te bevestigen.

Dit is dan ook de reden dat bevestiging aan het plafond een veel gekozen optie is. Op deze manier zijn er zo min mogelijk obstakels en kan de warmte zich maximaal verspreiden. Je zult nu misschien denken dat bevestigen aan het plafond onlogisch is want ‘warmte stijgt’. Met convectieverwarming klopt dit inderdaad, omdat de warme lucht opstijgt. Maar bij infraroodverwarming verwarm je dus niet de lucht! Je verwarmt de objecten in de kamer zoals de bank en tafel, omdat die de straling opnemen. Er gaat dus geen warmte verloren bij de infraroodpanelen, zoals bij convectieverwarming, waardoor ze hartstikke goed aan het plafond bevestigd kunnen worden. Zorg dan wel dat je voor een model kiest die aan het plafond bevestigd kan worden. Zo kun je makkelijk een infrarood verwarming boven je bureau of zithoek hangen. Er zijn ook infraroodpanelen die passen in een systeemplafond.

Voor een goede plaatsing van de panelen geldt:
■ Bij wandplaatsing, plaatsing aan de buitenwand;
■ Bij voorkeur plaatsing aan het plafond, bij niet staande activiteiten, en niet direct boven het hoofd;
■ Vermogen van de panelen aanpassen aan de zithoogte binnen het directe bereik van het paneel;
■ Bij schaduwwerking van plafondpanelen combineren met wandplaatsing;
■ Bij grote glasoppervlaktes de panelen zo plaatsen dat deze de lagere oppervlaktetemperatuur van het glas compenseren;
■ In vochtige ruimtes kan door verwarmen met infraroodpanelen schimmelvorming optreden omdat de wanden en plafond van het vertrek minder worden opgewarmd;
■ In verband met de gelijkmatigheid van de warmtestraling is het beter twee panelen met minder vermogen te plaatsen dan één met een hoger vermogen;
■ Voorkom schaduwwerking door objecten in het interieur zoals door meubels, verlichting, kunst, et cetera;
■ Het vermogen van het paneel (watt/m2) is in balans met de gewenste warmteafgifte. Bijvoorbeeld geen hoog vermogen in een klein paneel of kleine ruimte.

Infraroodpanelen moeten zodanig in de ruimte geplaatst worden dat de plekken waar men het meeste verblijft in voldoende mate aangestraald worden. En dit zonder nadelige effecten als schaduwvorming onder bijvoorbeeld tafels/bureaus. Infraroodpanelen zijn zowel aan de wand als aan het plafond te plaatsen. 

Wandmontage heeft een aantal voor- en nadelen. Over het algemeen stralen wandpanelen het lichaam gunstiger aan. Dit heeft een positief effect op comfort en levert minder grote schaduwwerking onder tafels op. Daarentegen hebben
wandpanelen een lager stralingsaandeel en een hoger convectief aandeel en is de afstand tot de panelen over het algemeen groter.

Plafondpanelen hebben de tegenovergestelde voor- en nadelen in vergelijking met wandpanelen. Door een groter stralingsaandeel is iets minder geïnstalleerd vermogen nodig en de afstand tot de panelen is over het algemeen ook kleiner. Nadeel is dat er meer schaduwwerking is onder tafels. En ook dat bij staande activiteiten de beperkte
afstand tussen infraroodpaneel en het hoofd de stralingsintensiteit te hoog kan zijn. Dit kan men ervaren als discomfort

Tabel met voorkeursplaatsing elektrische infraroodpanelen per ruimte:

Ruimte Voorkeursplaatsing
Badkamers Wandplaatsing
Keukens Plafondplaatsing
Slaapkamers Plafondplaatsing
Zithoeken Plafondplaatsing
Plaatsen met tafels en bureaus Wandplaatsing

Let op: bij plafondplaatsing is een plafondhoogte van 2,6 tot 3 meter optimaal.

Hoeveel vermogen aan infraroodpanelen heb ik nodig

Bij een normaal tot goed geïsoleerde ruimte met een plafondhoogte van ongeveer 2,50 meter heeft men 75W/m2 nodig wanneer infrarood panelen als hoofdverwarming wordt gebruikt. Is het beter geïsoleerd dan is 65W/m2 voldoende en is het zeer goed geïsoleerd, zoals bij nieuwbouw panden die de beste isolatie hebben, dan kan 50W/m2 voldoende zijn. Is het minder goed geïsoleerd dan is 100W/m2 nodig of 150W/m2 wanneer het slecht geïsoleerd is. Voor een badkamer heeft men 100 tot 150W/m2 nodig omdat het daar snel en kort warm moet zijn.

Zie ook pagina keuzehulp-verwarmingsvermogen.

Laat voor hoofdverwarming altijd een warmteverliesberekening maken op basis van infrarood verwarming.

Wat is de beste optie voor jou?

Voor welke ophangmethode je kiest is vooral afhankelijk van het doel en het object van verwarmen. Hierin moet dus een persoonlijke afweging gemaakt worden: de ene methode is niet per se beter of slechter dan de andere. Kies dus een vorm van infraroodverwarming die goed past bij jouw situatie!

Rendement

Een infraroodpaneel zet in principe 100% van de elektriciteit om in warmte. Bij een goede isolatie aan de achterkant van het paneel, zal bijna alle warmte naar voren worden gestraald.

Het gemiddelde rendement in de praktijk hangt verder af van:
• Plaatsing van het paneel. Deze hoort iets van de muur of wand af te hangen, zodat alle warmte naar voren kan worden gestraald.
• Bevestiging aan plafond of muur. Bij bevestiging aan het plafond is het rendement hoger, omdat het paneel over het algemeen minder obstakels tegenkomt. Bij plafonds hoger dan 3 meter, is het beter om het paneel aan draadjes op 3 meter hoogte te hangen.
• Spreiding panelen over het huis. Panelen hebben een bereik van ongeveer 3 meter. Zodra je buiten dit bereik komt, voel je de warmte niet meer.

Verbruik van een paneel uitrekenen

In principe is het verbruik van een infrarood paneel eenvoudig te bepalen. Je kunt dit namelijk afleiden aan het Wattage dat op het paneel staat vermeld. Een paneel van met een wattage van 500 Watt gebruikt per uur 0,5 kiloWatt per uur. Bij een energieprijs van €0,70 per kiloWattuur komt het verbruik van dit infrarood paneel neer op: €0,35 per uur. Het verbruik van dit type paneel kun je vergelijken met het energieverbruik van een gemiddeld koffiezetapparaat. Een wasdroger gebruikt gemiddeld drie à vier keer meer stroom dan een infrarood paneel van 500 Watt.

Voordelen van infraroodpanelen

• Geen gasaansluiting nodig (dan moet het koken wel op een andere manier, bijvoorbeeld elektrisch op inductie).
• Warmte is direct voelbaar.
• Een lagere luchttemperatuur is mogelijk, wat ten goede komt aan de luchtvochtigheid in huis.
• Geen leidingen nodig voor afgiftesysteem.
• Geen radiatoren nodig, wat ruimte bespaart langs de muren.
• Huisstofmijt heeft minder kans door minder luchtcirculatie.
• Kan gebruik maken van een hernieuwbare energiebron en reduceert in dat geval het gebruik van fossiele brandstoffen.

Advies: eerst isoleren en tocht voorkomen!

Ons advies is eerst te kijken naar de mogelijkheden om de isolatie van je huis / pand te verbeteren. Door middel van verschillende manieren van isolatie verlies je minder warmte. Zo is minimaal een goede kierdichting
nodig, en na-isolatie bij renovatietoepassingen. Infraroodpanelen zijn niet in staat om koudeval bij (hoge) glasvlakken en/of tocht te compenseren door ventilatie met natuurlijke luchttoevoer of onverwarmde mechanische luchttoevoer.
Bij een goede isolatie  en kierdichting geldt: wat je niet verliest dat hoef je ook niet opnieuw aan te vullen.
Je verbruikt zo dus minder gas en stroom en bespaart op je maandelijkse stookkosten. Per pand is het verschillend wat je het beste kunt isoleren om het gewenste resultaat te behalen. Pas op dat je pand geen plastic zakje wordt, goede ventilatie is echt van levensbelang voor de gezondheid van mens en dier!

Interactie met ventilatie

Behalve verwarming vereist een ruimte ook luchtverversing. Dit kan met roosters boven de ramen en mechanische afvoer. Of door mechanische toe- en afvoer van de ventilatielucht, al dan niet met warmteterugwinning. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning geeft voorverwarming van de ventilatielucht. De kans op
klachten door tocht is daardoor klein. Een ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer door roosters boven de ramen warmt de binnentredende buitenlucht niet op. Met dit systeem kan in de winter gemakkelijk tocht/koudeval langs/bij het raam ontstaan. Elektrische infraroodpanelen kunnen geen koudeval van onverwarmde ventilatielucht
compenseren. Het advies is daarom infraroodpanelen als hoofdverwarming alleen te combineren met ventilatiesystemen met (hoog rendement) warmteterugwinning. Of bij onverwarmde luchttoevoer deze te voorzien van naverwarming.